Пословна академија Привредне коморе Србије организоваће наредних месеци у 12 градова широм земље бесплатне једнодневне семинаре за представнике компанија на тему зелене трансформације српске привреде – „Кључни изазови за привреду на путу зелене трансформације: CBAM, декарбонизација, ESG, Due Diligence, мониторинг и извештавање“.

Семинари су намењени компанијама које послују у индустријама гвожђа/челика, цемента, алуминијума, ђубрива, електричне енергије и водоника, а које ће бити обвезници новог механизма за прекогранично изједначавање угљеника (CBAM-Carbon Border Adjustment Mechanism) који је увела Европска унија. Поред тога, циљна група су и извозници на тржиште ЕУ робе из горе поменутих 6 индустрија и чији се производи налазе на листи CN кодова, у Прилогу I CBAM Уредбе, јер у складу са Уредбом имају обавезу мерења, израчунавања и извештавања о угађеним емисијама GHG (гасова стаклене баште) у ове производе.

ВАЖНО!! За потребе информисања индустрије која подлеже CBAM-у, Привредна комора Србије је објавила брошуру: CBAM: Кључна питања и смернице – контекст, циљеви, рокови, обавезе и одговорности“, која се, заједно са најважнијим CBAM документима:

·       CBAM Уредба (2023/956)-енг.

·       CBAM Имплементациона уредба (2023/1773)-енг.

·       CBAM упутство за не-ЕУ инсталације-енг.

·       CBAM комуникациони темплејт за инсталације у екселу-енг.

може погледати и/или преузети кликом на назив или путем QR кода:

„CBAM подразумева систем наплаћивања такси у зависности од садржаја угљеника у одређеним производима који се увозе у ЕУ из земаља у којима су климатске политике мање амбициозне од европских“, каже Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике и директор Пословне академије ПКС.

Додаје да је зелена трансформација, свеобухватан, комплексан и захтеван процес који подразумева, пре свега, прелазак ка нискоугљеничном и одрживом пословању, а представља један од највећих генерацијских, економских и друштвених изазова данашњице.

Први у низу семинара почиње одржан је у понедељак, 13. новембра у РПК Суботица, а следе семинари у:

  • РПК Крушевац 22. новембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Ваљево 24. новембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Лесковац 30. новембра (за пријаву кликните овде)

Следећег месеца обуке ће бити одржане у:

  • РПК Пожаревац 1. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Краљево 6. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Ужице 8. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Нови Сад 11. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Ниш 13. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Крагујевац 15. децембра (за пријаву кликните овде)
  • РПК Зајечар 22. децембра (за пријаву кликните овде)

Термин дванаесте обуке у Београду биће накнадно утврђен, а са обукама ће се наставити и током јануара 2024. године у осталим регионалним привредним коморама које терминима нису покривене у овој 2023. години.

Ковачевићева подсећа да је CBAM уредба усвојена у јулу ове године, а да је примена почела 1. октобра и односи се на одређену робу која се производи у индустријама: 1) гвожђа/челика, 2) цемента, 3) алуминијума, 4) ђубрива, 5) електричне енергије и 6) водоника. Све компаније које извозе на тржиште ЕУ робу из горе поменутих 6 индустрија и чији се производи налазе на листи CN кодова, у Прилогу I CBAM Уредбе, имају обавезу мерења, израчунавања и извештавања о угађеним емисијама GHG (гасова стаклене баште) у ове производе.

Први тромесечни извештај, који покрива квартал који се завршава 31. децембра 2023. године, подноси се најкасније до 31. јануара 2024. године.

„Активности ПКС на овом пољу имају за циљ да покрену прилике за зелени раст, да дају подстицај унапређењу конкурентности домаће привреде и допринесу даљем развоју и пласману домаћих производа и услуга на различитим тржиштима. Овакве промене захтевају и темељну припрему сваке појединачне организације на промени свести о значају, садржају и неопходности суочавања са изазовима који су пред нама“, истиче Ковачевићева.

Из поменутих разлога семинари ће, објашњава, обухватити теме које се тичу ESG (Environmental, Social, and Governance) ризика и одрживог пословања, нових CSR директива и начина утврђивања ESG ризика.  Одговориће се на кључна питања, које су обавезе и одговорности када је реч о припреми за CBAM, шта подразумева угљенични отисак производа и како се припрема GHG извештај.  Затим, биће обезбеђена стручна и саветодавна подршка привреди у вези ланаца добављача и Due Diligence у области људских права и животне средине, и објашњено све у вези мониторинга и извештавања, законских обавеза и међународних стандарда.