Док теку припреме за Летњу школу дигиталног маркетинга Пословне академије ПКС, разговарали смо са Бојаном Ковач, креаторком ове обуке коју је до сада прошло 96 наших полазника. Бојана је дугогодишњи консултант за дигитални маркетинг, са којом успешно сарађујемо више од 5 година.

Како је то бити предузетник? Колико година си консултант/предавач дигиталног маркетинга?

Предузетник сам тек пар година, истовремено је и тешко и јако занимљиво. Имајући у виду да је мој посао да помажем компанијама да унапреде своје пословање кроз дигитални маркетинг у различитим индустријама, уочавам да су само алати другачији, а да се сви предузетници и представници компанија суочавају са истим или сличним изазовима када је комуникација у питању.

Који су најновији трендови дигиталног маркетинга?

По мом мишљењу, видео незаустављиво наставља да баца сенку на све остале трендове. Са појавом пандемије у априлу прошле године, тренд коришћења видео садржаја прерастао је сва предвиђања захваљујући LIVE обраћањима, а највише глобалној популарности мреже TIK TOK.

Моја листа актуелних трендова када је дигитални маркетинг у питању:

• TIK TOK/INSTAGRAM REELS – неодољиви садржај, нови формати и разноврсне функционалности, једном се региструјте и сигурна сам да нећете побећи, мени лично не полази за руком
• VIDEO/LIVE стреам инфлуенсера – маинстреам са појавом глобалне пандемије C19 је још израженији
• Шопинг опције кроз друштвене мреже – 46% корисника Инстаграма купило је један или више производа који су им приказани у плаћеној ИГ објави
• Маркетинг апликације за поруке VIBER/WHATSAPP – Постаје све јачи и динамичнији
• CHAT BOT, ремаркетинг итд..
• Business Manager и Creator Studio алати на ФБ платформи повезани са свим апликацијама и платформама и све њихове нове функционалности које се буквално мењају и тестирају на корисницима и до 2x недељно

Зашто је важна континуирана пословна едукација и како да одаберемо праву?

Сматрам да је свакодневна едукација појединаца кроз праћење трендова у областима које га занимају неопходна: литература, кратке видео форме и садржаји, бесплатне обуке и Гоогле. Препорука је, да се након тога потражи помоћ експерта у виду едукације или консултације која ће их на прави начин усмерити и увезати фундаментално и напредно знање кроз теорију и праксу предавача.
Мислим да је обука од 5 модула у оквиру Летње школе дигиталног маркетинга Пословне академије ПКС добар начин, да појединац уједно добије основно и напредно знање како би успешно дефинисао своју маркетинг стратегију у односу на задате пословне циљеве.

О сарадњи са Привредном комором Србије и Пословном академијом ПКС

Сарадња са Привредном комором Србије и Пословном академијом ПКС је једна од најпрофесионалнијих и најинтерсантнијих за мојих 20 година каријере. Растемо заједно већ 5 година…
Сматрам да је ниво професионалности наше сарадње веома висок, то се најбоље види кроз стално унапређивање обука новим темама, модулима и материјалима. Моји сарадници из Пословне академије ПКС веома добро разумеју динамику дигиталног маркетинга, па заједно прилагођавамо сваки следећи циклус обука.
Веома сам задовољна одзивом успешних компанија, пре и у току пандемије. Осим што високе оцене учесника потврђују квалитет обука, најпоноснија сам на чињеницу да многе фирме настављају да ми пишу за консултације или показују значајну мотивацију за даљим учењем, али и напредак у свом послу и продаји.

По чему се Школа дигиталног маркетинга са Бојаном Ковач разликује од других обука на ову тему?

Има једна фантастична изрека од Гогоља „Учећи друге учиш и себе“ која добро кореспондира са мојим дугогодишњим радним искуством у највећим домаћим и светским маркетиншким агенцијама и медијима. Тек када сам почела да предајем заокружила сам све у једну целину, јер су ми предавања омогућила да стечено знање пренесем другима, а да га они успешно примене у свом раду. То је најбоља потврда мог рада!

Осим маркетиншких знања и конкретних алата за остварење бизнис циљева, полазници добијају и детаљне, најновије презентације, Сертификат Привредне коморе Србије, бесплатан e-book са неопходним алатима за дигитални маркетинг за 2021. годину и бесплатну консултацију са мном у трајању од сат времена у наредних 6 месеци путем Skype– а/Zoom– а.